Since the book is currently only available in Dutch this post is Dutch only.

Toen ik met Jar of Dusk eerder dit jaar op Veggieworld stond kwamen er meerder mensen bij mij langs die begonnen over “The Plant Pharmacy“. Begrijpelijk want het sluit goed bij elkaar aan en ik begrijp nu ook waarom de Engelwortel zo snel uitverkocht was! Zelf kon ik niet bij de stand weg maar mijn ouders waren zo lief om het boek daar voor mij te kopen. Het duurde even voor ik echt de tijd had hem rustig door te nemen maar bij deze mijn review.

De schrijfster

The Plant Pharmacy, koken met de kracht van de natuur, is geschreven door Lisette Kreischer. Bekend van o.a. Veggie in Pumps, Plant Power, Ecofabulous en Groente uit Zee.  Ook ken je waarschijnlijk de Dutch Weed Burger wel, waar ze medeoprichter van is. Sinds haar tiende is Lisette vegetarisch, later maakte ze de switch naar vegan. De plantaardige keuken was voor haar het antwoord het is immers de meest vriendelijke keuken op aarde, zowel voor dier, mens en natuur. Haar leven en werk zijn inmiddels geïnspireerd geraakt door het gegeven dat planten ons laten ademen, voeden en kunnen helen.

The Plant Pharmacytheplantpharmacy-3

The Plant Pharmacy is uitgebracht op 1 maart 2018. Het boek telt 176 pagina’s, waarvan 58 pagina’s recepten. Met zijn luxe hardcover en mooie foto’s, quotes en tekeningen is het alleen qua uiterlijk al een verrijking voor de boekenkast. In alles ziet het eruit als een kookboek maar met 109 pagina’s aan informatie is het meer dan dat.

Look deep into nature and you will understand everything.

~ Albert Einstein

Zelf ben ik al aardig op de hoogte van natuurkundige geneeswijzen en de kracht van planten en kruiden. Door het uiterlijk van het boek dacht ik dat het voornamelijk recepten zouden zijn en dit leek me erg interessant. Daardoor was het voor mij persoonlijk dan ook een tegenvaller dat het grootste gedeelte van het boek bestaat uit een inleiding tot kruidenkunde en informatie. De informatie is veel vanuit Lisette als persoon geschreven. Dit leest opzich makkelijk maar ik merk dat ik zelf toch meer een “lijstjes persoon” ben. Maar dit kan ook te maken hebben met dat ik in dit geval veel van de informatie al wist.  Als je het allemaal nog niet weet en net begint op jouw zoektocht kan ik me voorstellen dat het heel verreikend is. Wat ik wel erg leuk, en vernieuwend, vond is de toevoeging van kruiden en dieren.

theplantpharmacy-2De recepten zijn geordend op seizoen, Lente & Zomer samen en Herfst & Winter. In dit geval vind ik het een erg logische verdeling. Het gaat van Indian Summer Cake tot Rozen-Vlier Cappuccino tot Makkelijke lentepasta met Brandnetel en basic elixers. De recepten wisselen in aantal ingrediënten, van een minimaal aantal voor de elixers tot een zeer uitgebreide taart met zo’n 20 ingrediënten.
Ik heb nog geen van de recepten geprobeerd, mede omdat mijn kruidentuintje nog aan het groeien is en er nog niet veel te oogsten valt nu, mede omdat ik er nog geen tijd voor heb gehad. Maar dit gaat zeker gebeuren! Boven aan mijn to-do lijstje staan: Sunshine Bowl, Sprookjesachtige Pizza, Flowerpower Ijs, Fire Cider, Ayurvedische Pap en de Lavendel-Bosbessenlatte. Zoals je inmiddels misschien al wel door had ben ik erg gevoelig voor hoe dingen eruit zien! haha.  Als ik met succes er eentje heb geprobeerd zal ik het hier delen.

Go out, go out I beg of you. And taste the beauty of the wild. Behold the miracle of the earth. With all the wonder of a child.
Edna Jaques

theplantpharmacy-1Wat ik zelf erg mooi vind aan het boek is de toevoeging van de botanische tekeningen bij de uitleg. Dit geeft mij altijd toch meer een magisch gevoel en echt het idee dat je over kruiden aan het leren bent. Wel zo handig als je weet hoe het plantje eruit ziet toch? Lisette heeft er voor gekozen om 13 kruiden uitgebreid uit te lichten. Ik snap de keus, maar persoonlijk had ik denk ik toch ervoor gekozen om het compacter te houden om dan meer kruiden uit te kunnen lichten. Waarschijnlijk heeft dit ook weer te maken met mijn voorkeur voor lijstjes.  Maar misschien is het stiekem ook wel omdat ik zelf toch andere favorieten heb, haha. Toch had ik ook gewoon liever een overzicht gehad van meer kruiden en hun krachten.  Nou heb ik daar ook andere boeken voor en is dit dus eigenlijk een overbodig punt van mij. Wel kan ik me voorstellen dat als dit het eerste boek over kruidenkunde is wat je aanschaft dat het wat beperkt is. Mocht je meer willen raad ze wel genoeg andere boeken hierover aan.

De kruiden die Lisette uitlicht zijn: Brandnetel, Rode Zonnehoed (Echinacea Purpurea), Goudsbloem, Den, Paardenbloem, Madelief, Engelwortel,  Sint-Janskruid, Roos, Kamille, Vlier, Salie en Rozemarijn.

Conclusie

Niet helemaal wat ik ervan had verwacht, misschien als ik helemaal geen verwachtingen had gehad dat mijn oordeel ook anders was geweest. Persoonlijk vind ik het te veel tekst/informatie en te weinig praktische info/recepten. Verder vind ik het een erg mooi en vooral inspirerend boek en ben ik erg benieuwd naar de recepten.  Als je al wat kennis hebt van de kruidenkunde en meer op zoek bent naar een kookboek dan is het misschien niet helemaal wat je zoekt, maar als je net begint op deze reis of wilt beginnen kan ik het zeker aanraden.

The Plant Pharmacy, koken met de kracht van de natuur is verkrijgbaar voor € 24,99.

Write A Comment